Вега тест - иновационен метод, тест за поносимост към храните

Вега тест - иновационен метод,
тест за поносимост към храните

Тест за липса на витамини

Тест Витамини

Витамините са жизнено необходими за човека, но потребността от тях се променя с възрастта и начина на живот. Тя е по-голяма при интензивна физическа и умствена работа или при боледуване. Особеното при витамините е това, че те трябва да постъпват постоянно в организма, защото нямат свойството да се складират за разлика от мазнините. Само мастноразтворимите А, Е и D могат да се съхраняват в черния дроб и в подкожната мазнина в продължение на 2-2,5 месеца.

Детският организъм се нуждае от повече витамини, защото расте и се развива. На 10 години вече трябват толкова, колкото и на родителите.

Понеже жените по принцип са по-леки и по-ниски от мъжете, то те имат по-малки потребности от витамини. Изключение правят само периодите на бременност и кърмене, когато трябва да се приемат 10-30% повече, за да се задоволят нуждите и на бебето.

С годините нуждата от витамини се понижава с 10-20%. Но тъй като се забавя метаболизмът и се влошава усвояването на ценните вещества, много лекари не променят дозировките при хората над 50 години, а на някои витамини дори ги увеличават – например на витамин К, който започва да се синтезира по-трудно.

До 35 години особено важен е витамин Е. При мъжете той способства за нормалното производство на сперматозоиди, а при жените е необходим за зачеването и износването на плода. Освен това витамин Е е мощен антиоксидант. Ако всеки ден организмът получава достатъчно количество от него (10-25 мг), рискът от сърдечносъдови заболявания спада с 25-30%, а умствената работа се подобрява с над 30%. Добри източници на витамин Е са растителните масла – фъстъчено масло, соево олио, слънчогледови семена, листни зеленчуци. Витамин В9 (фолиева киселина) е много важен за нервната система и за развитието на детския мозък.

Ако бременната жена не получава достатъчно количество, се повишава рискът от увреждания на мозъка или на гръбнака на бебето. При възрастните В9 участва в обмяната на аминокиселините, стимулира и регулира кръвообразуването. Най-добрите му източници са маруля, спанак, грах, магданоз, брюкселско зеле, броколи, месо, телешки и свински черен дроб. В 500 г зелена салата се съдържа необходимата дневна доза витамин В9.

Под названието витамин В6 влизат три витамина, които имат огромно значение за обмяната на веществата. Този полезен микс понижава риска от инфаркт на миокарда, но за да получите максимална полза от него, трябва да е в комбинация с фолиева киселина. Добри източници са зърнените и бобовите храни, но при термична обработка витамин В6 се разрушава. Затова е най-добре да се приема със сурови плодове и зеленчуци – 100 г банани съдържат 0,40 мг В6.

На 35-45 години се появяват първите здравословни проблеми и първите бръчки. Затова трябва да прибавите още витамини. Витамин А (ретинол и бета каротин) е незаменим за доброто зрение и за нормалното състояние на косата, кожата и ноктите, повишава активността на имунните клетки. Ретинолът се съдържа в рибеното масло, черния дроб, яйцата, млякото, а бета каротинът – в морковите, кайсиите, тиквата, спанака. Витамин С (аскорбинова киселина) повишава нивото на добрия холестерол и понижава лошия, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира имунитета.

Достатъчното му количество подобрява производството на колагенови влакна, в резултат на което се забавя образуването на бръчки. Съдържа се в цитруси, люти чушки, шипки, коприва, спанак. Витамин В12 усилва ефекта на витамин С и участва в обмяната на веществата. Онези, които получават достатъчно витамин В12, нямат проблеми с паметта и концентрацията. Негови източници са черен дроб, месо, мляко.

След 45 витамин D е нужен за усвояването на калция, който укрепва костите. Достатъчното му количество понижава риска от онкологични и сърдечносъдови заболявания. Той се синтезира под действието на слънчевите лъчи и се съдържа в рибеното масло и в яйчения жълтък. Витамин К е нужен за нормалното съсирване на кръвта и за минерализацията на костите и зъбите. Усвоява се трудно, затова трябва да се яде повече спанак, черен дроб и телешко. Витамин В3 увеличава способността на имунната система да се бори с бактериални инфекции. Съдържа се в месото и зърнените храни.

Как да приемате витамините – по естествен път с храната или в синтетична форма като таблетки и добавки? Учените продължават да спорят по този въпрос. От една страна с храната е трудно да набавите необходимото количество, но пък няма риск от предозиране, какъвто съществува с допълнителния прием.

При нас можете да тествате дефицит на следните витамини:

А,B1,B2,B3,В5,B6,B12,Фолиевакиселина,C,D3,E,Н,K

Ако не откривате това което търсите: